Dat we eiwitten nodig hebben, is niets nieuws onder de zon. Van spieren en organen tot botten, huid en haar: eiwitten bestaan in ons hele lichaam. De een zegt dat de eiwitbron niet uitmaakt. De ander beweert dat plantaardige eiwitten beter zijn dan dierlijke. Of andersom. Hoe zit dit nou eigenlijk echt? Is de ene eiwitbron de andere niet?

Aminozuren

Je bestaat voor ongeveer 20 procent uit proteïne. Anders dan vetten, kan je lichaam eiwitten niet opslaan en moet je ze steeds aanvullen met voeding. Let op! Het wordt even technisch: wanneer je eiwitten eet, worden ze afgebroken tot 21 aminozuren. Om goed te functioneren heeft je lichaam van alle 21 evenveel nodig.

Deze aminozuren worden verdeeld in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het lichaam kan zelf twaalf niet-essentiële aminozuren aanmaken, maar voor die negen essentiële moeten we regelmatig iets te eten verorberen. Volg je het nog?

Complete en incomplete eiwitten

De samenstelling van essentiële aminozuren verschilt per eiwitbron. Dierlijke eiwit bevat vaak alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. Het is daarmee een complete eiwitbron. Jammer genoeg zijn plantaardige eiwitten vaak niet compleet. Zij missen meestal één of meer essentiële aminozuren die je nodig hebt. Dat maakt hennepzaad zo bijzonder: dit is een plantaardige eiwitbron die wél compleet is. Lees hier ons artikel over waarom hennepzaad zo goed voor je is.

Is plantaardig minder goed?

Incompleet betekent niet meteen dat het slecht is. Sterker nog: de negen essentiële aminozuren hoeven echt niet allemaal tegelijk op je bord te liggen. Dus als je kiest voor granen voor ontbijt en peulvruchten in de avond, is je lichaam daar helemaal oké mee.

Wanneer je plantaardig eet of vegetariër bent, is het vooral belangrijk om er extra goed op te letten dat je gevarieerd eet. Combinaties van verschillende producten eten is daarom een must. Zo kun je er zelf voor zorgen dat je alle nodige aminozuren alsnog binnenkrijgt. Ook als je liever geen dierlijke producten eet.

Vitamine B-complex

Belangrijk voor de optimale werking van de aminozuren is dat je voldoende B-vitamines binnenkrijgt. Gelukkig zitten deze volop in plantaardige voeding. Natuurlijk wel met uitzondering van vitamine B12.

Een tekort aan aminozuren zal dus niet snel gebeuren wanneer je gevarieerd eet. Heb je ook weer een reden om de volgende keer een extra rondje door de supermarkt te doen.

Bron: HealthLine.com Harvard.edu