Glijdt de kaas uit je handen en glipt de vis uit vingers? Dat kan nogal frustrerend zijn. Om te voorkomen dat de bacon aan het plafond hangt en jij de afhaalchinees belt, hebben we dé gouden tip. Dit is hoe de pro’s dealen met het snijden van ingewikkelde objecten.

Vriezer

Wanneer je kookt met een glad ingrediënt zoals kaas, rauw vlees of vis, leg dit dan voor het koken kort in de vriezer. Belangrijk is dat het product niet hoeft te bevriezen, dus tien minuten in de vrieskist is ruim voldoende. Hierdoor worden etenswaren steviger en kun je ze makkelijk snijden. En dat zonder dat de handel over het aanrecht glibbert. Dat is nog veiliger ook.

Fijn gesneden

Wil je iets zo fijn snijden als carpaccio? Verpak je vlees dan strak in vershoudfolie en leg het ongeveer twee uur in de vriezer tot het stijf aanvoelt. Gebruik een scherp mes en je zult merken: snijden was nog nooit zo makkelijk.

Vis fileren

Maar dan komen we op een ander heikel punt: hoe fileer je een vis? Het fileren van een vis begint bij het kopen van een goed fileermes; deze kun je kopen bij iedere speciaalzaak, moet scherp zijn en het liefst met beide kanten te gebruiken zijn. Met het fileren wordt onderscheid gemaakt tussen rondvissen (bijvoorbeeld een tonijn) en platvissen (bijvoorbeeld een tong).

Visrecepten.nl deelt hun stappenplan voor het fileren van een platvis:

  1. Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar je toe op een plank. Snijd met een scherp mes de kop weg.
  2. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat.
  3. Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart.
  4. Houd het mes bijna plat tegen de graten en maak de visfilet los met een schrapende beweging.
  5. Doe dat ook met de andere filet en de twee filets aan de andere zijde. Verwijder eventueel losse graatjes met een (vis)pincet.
  6. Verwijder het vel: leg de filet met de velkant naar beneden en de staart naar je toe op een plank en pak de filet bij de staartkant vast.
  7. Steek hier een puntig plat mes tussen het visvlees en het vel en snijd met een zagende beweging de filet los, terwijl je het vel strak houdt.

Zo fileer je een rondvis:

  1. Knip de vinnen onder de buik en de rugvinnen af met een schaar en verwijder de schubben door met de botte kant van je mes over het vel te schrapen.
  2. Spoel de vis af.
  3. Snijd de buik van de vis met een scherp mes van staart tot kop open. Verwijder de ingewanden en schraap met een eetlepel de buikholte schoon. Spoel de buikholte schoon met water en dep droog.
  4. Leg de vis op een plank met de staart naar je toe. Til de kieuwvin op en snijd diagonaal van achter de vin tot aan de bovenkant van de kop. Steek het mes er tot de helft in, dichtbij de ruggengraat.
  5. Snijd richting de staart en blijf constant in contact met de graten. Til het filet op en snijd hem los. Herhaal dit bij de andere kant.