Esther Weissman-Erwteman was verpleegkundige in Calcutta en communicatiemedewerker bij een medisch communicatiebureau voor ze haar grote droom verwezenlijkte: een vegetarische kookstudio in De Pijp in Amsterdam, Esther’s Cookery.

Interview: Esther's Cookery

Moet je eerlijk zijn tegen je baas over je plannen? ‘Ik had een goede baan, maar die kookstudio móést er komen. Ik heb eerst twee maanden onbetaald verlof aangevraagd, daar had ik voor gespaard. Daarna zou ik beslissen of ik met mijn plan doorging of dat ik zou terugkomen. Tegen mijn baas was ik eerlijk daarover. Met eerlijkheid krijg je niet automatisch wat je wil, je dwingt er geen rechten mee af. Het zorgt er wel voor dat mensen met je mee kunnen denken en dat iedereen weet waar hij aan toe is.’

Hoe zagen die twee maanden eruit? ‘Ik maakte een businessplan en ben iedereen die ik kon bedenken om advies gaan vragen. Ook daarin was ik eerlijk: niks “vrijblijvende afspraak” of “kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen”, maar gewoon je plan uitleggen en vragen of je een uur van iemands tijd mag. Vaak vinden mensen het fantastisch om hun kennis te delen. Kom op tijd, bereid je goed voor en weet wat je wil vragen.’

like-a-pro-esther-cookery-carrièreswitch
MARIA CAVALI

Businesscoach: goed idee? ‘Ja, maar pas op het moment dat je vlijmscherp voor ogen hebt wat je wil en daar een specifieke coach bij kunt zoeken. Die van mij leerde me weten wat ik waard was en dat je geld mag vragen voor je kennis. Lees referenties voor je een coach kiest en wees kritisch. Ik heb veel geld besteed aan mensen die zich coach noemden maar vooral goed waren in zichzelf aan mij verkopen.’

Wel een plan, geen geld: wat dan? ‘Crowdfunding. Zo is de kookstudio er gekomen. Als je wil dat mensen je vertrouwen moet je jezelf vertrouwen: daarom heb ik alles opgezegd, want als ik nog drie dagen bij het communicatiebureau was blijven werken zou dat betekenen dat ik er zelf ook niet volledig in geloofde. Uiteindelijk hebben 189 mensen geïnvesteerd. Ze waren heel nieuwsgierig naar hoe het was geworden en werden dus meteen mijn klanten voor het eerste jaar. Ik vroeg ze heel direct om mij te promoten – Hollandse bescheidenheid, daar kom je niet ver mee. Blijf positief, vriendelijk en heb lef. En spiegel je vooral niet aan mensen die op social media laten zien hoe ze met hun laptopje op Ibiza zitten te ondernemen. Voor de meeste mensen is dat niet de realiteit.’

Boek je eigen kookworkshop bij Esther's Cookery.

like-a-pro-carrièreswitch-esther-cookery
ELLE
cara-delevingne-elle-november-2019-liz-collins
Liz Collins

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE november 2019. Je bestelt dit nummer (zonder verzendkosten!) in de digitale kiosk.

SHOP ELLE'S NOVEMBERNUMMER HIER

Headshot of Sarah Arnolds
Sarah Arnolds
Freelance Editor

Is columnist en freelance online editor van ELLE. Heeft nog geen hond.