Ahmad is bakker, en een echte vakman. Toen hij twaalf jaar oud was, begon hij al te werken in de bakkerij van zijn oom. In de jaren daarna leerde hij meer over het bakkersvak in de nabij gelegen landen, Libanon en Saudi-Arabië, om vervolgens samen met zijn oom een eigen bakkerij te openen in Syrië. Dit groeide uit tot een goedlopend bedrijf met maar liefst 35 man in dienst. Maar toen trof het noodlot: er viel een bom op de bakkerij en ineens lag hun hele leven letterlijk in puin. Na het bombardement besloot Ahmad met zijn gezin naar Europa te vluchten.
Eenmaal gesetteld in Nederland zocht Ahmad naar een baan in het bakkersvak, maar ondanks zijn jarenlange ervaring bleek dit nog niet zo makkelijk. Hij had namelijk niet de juiste Nederlandse diploma’s. Gelukkig kreeg hij hulp van een Nederlandse kennis. Zij plaatste een advertentie voor hem in de lokale krant en zo kwam hij uiteindelijk alsnog aan een baan. Nu maakt hij heerlijke Limburgse vlaaien.
In het kookboek Makkelijk Midden-Oosters deelt hij, samen met anderen, een aantal traditionele recepten uit zijn vaderland. Volgens Ahmad wordt baklava nergens zo lekker bereid als in Syrië. ‘Het verschil zit hem in de kwaliteit honing die we gebruiken.’
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties:
4 - 6 serving(s)
Voorbereidingstijd:
50 minuten
Bereidingstijd:
1 uur
Totale tijd:
1 uur 50 minuten
Ingrediënten
10
vellen filodeeg
125g
hazelnoten
1tsp.
gemalen kaneel
100g
kristalsuiker
85g
honing
1tbsp.
citroensap
90mL
water
120g
roomboter
Bereiding
Stap 1Haal het filodeeg uit de vriezer en laat in de verpakking in 30 minuten ontdooien.
Stap 2Hak of maal de walnoten fijn, maar niet helemaal tot poeder. Meng met de gemalen kaneel.
Stap 3Breng voor de siroop het water met de suiker, honing en het citroensap aan de kook en laat 10 minuten zachtjes inkoken. Laat afkoelen.
Stap 4Smelt de boter op laag vuur en verwarm de oven voor op 160 graden. Haal de vellen filodeeg uit de verpakking en snijd in de breedte doormidden. Vet de ovenschaal in met boter. Leg een vel in de ovenschaal en bestrijk met gesmolten boter. Leg hier een vel filodeeg bovenop en smeer opnieuw in met boter. Herhaal deze stap totdat er 10 vellen in de ovenschaal liggen.
Stap 5Verdeel de gemalen walnoten over het filodeeg. Bedek de notenlaag opnieuw met tien filodeegvellen, door stap 6 te herhalen. Bestrijk de bovenste laag filodeeg ook met gesmolten boter.
Stap 6Snij de baklava voordat je deze in de oven doet met een scherp mes in rechthoekige stukken. Zet de baklava in de oven en bak in ongeveer 1 uur af, tot het filodeeg goudbruin is.
Stap 7Haal de baklava uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop, zodat de hele baklava een laagje krijgt. Alle siroop mag over de baklava worden verdeeld.
Stap 8Snij de baklava opnieuw in over de al ingesneden lijnen, zodat de stukken goed los komen van elkaar. Laat de baklava onafgedekt afkoelen op kamertemperatuur, zodat de siroop er goed in kan trekken.
Tip: probeer de baklava eens met andere noten te maken, bijvoorbeeld een mix van pistache- en walnoten.
Meer van dit soort verhalen lezen met bijbehorende recepten? Erin Groot Hermsen stelde een kookboek samen met meer dan vijftig recepten geïnspireerd door onze nieuwe buren uit het Midden-Oosten. Makkelijk en snel te maken, met ingrediënten die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
Bol.com
Makkelijk Midden-Oosters Erin Groot Hermsen Uitgeverij Brandt