Mi casa Peru
Katinka Lansink Dodero
Luitingh-Sijthoff
€ 25
Peruaanse tiradito met zalm
Dol op ceviche? Dan moet je zusje tiradito eens proberen!
Tiradito is het bekendste gerecht uit de Nikkei-keuken. Het is het Japanse antwoord op ceviche. Het grote verschil tussen ceviche en tiradito is de snijwijze en de functie van de tijgermelk.
'Tiradito is in plakjes gesneden, terwijl ceviche in blokjes gesneden wordt. En waar tijgermelk bij ceviche voor de garing wordt gebruikt, wordt hij bij de tiradito vlak voor het serveren over de vis geschonken en dient dus puur als smaakversterking,' vertelt Katina Lansink Dodero. De vis in tiradito is dus, zoals bij sashimi, rauw.
We delen haar recept voor zalmtiradito uit het nieuwe kookboek Mi casa Peru, waarin Lansink Dodero teruggaat naar haar Peruaanse roots.
- Porties:
- 4 serving(s)
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Totale tijd:
- 10 minuten
Ingrediënten
- 1
zoete aardappel
Olie om te frituren
- 400 g
zalm, in dunne plakjes gesneden
- 4
snoepkomkommertjes, in dunne schijfjes geschaafd, ter garnering
- 1 tbsp.
rode ui, zeer fijngesnipperd, ter garnering
- 2 tbsp.
geroosterde passievruchtzaadjes, ter garnering
Voor de tijgermelk
- 4 tbsp.
ají-amarillosaus
- 4
passievruchten, het pulp
- 4 tbsp.
mirin
- 4 tbsp.
rijstazijn
- 3 tbsp.
goede olijfolie extra vierge
- 4 tbsp.
pisco
Bereiding
- Stap 1Meng voor de tijgermelk in een kom de ají-amarillosaus, passievruchtpulp, mirin en rijstazijn met de staafmixer goed door elkaar. Druppel de olijfolie in de tijgermelk om een glad geheel te krijgen. Werk boven een kom de tijgermelk met de bolle kant van een eetlepel door een zeef en voeg de pisco toe. Bewaar de pitjes van de passievrucht. Flambeer de tijgermelk kort.
- Stap 2Stamp de passievruchtpitjes kort fijn in een vijzel. Rooster ze 1 minuut in een droge koekenpan en laat afkoelen.
- Stap 3Snijd met de fijnsnijder heel dunne sliertjes van de zoete aardappel tot je een handvol hebt. Verhit olie in een pan en frituur de sliertjes 2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. Als ze afgekoeld zijn heb je chipssliertjes.
- Stap 4Schik de zalmplakjes als carpaccio op een bord. Schenk de tijgermelk erover. Garneer met de komkommertjes, de rode ui, de geroosterde passievruchtpitjes en de zoeteaardappelsliertjes.
Tip: je kunt de crunchy passievruchtpitjes ook vervangen door geroosterde zwarte sesamzaadjes.
Met dit ontbijtrecept waan je je even in Parijs
Je nieuwe favoriete voorgerecht voor het voorjaar
'Healthy' glutenvrije en lactosevrije oliebollen
Dit typisch Franse gebakje is het ideale dessert