Healthy chebakia - Marokkaanse honingkoekjes
Chebakia met een gezondere draai van de Healthy Sisters.
Behalve pure honing wordt er geen suiker toegevoegd aan deze healthy chebakia van de Healthy Sisters. 'We bakken de koekjes af in kokosolie in plaats van zonnebloemolie. De reacties die we op de koekjes krijgen, zijn altijd positief.' Weten wat er nog meer op tafel staat tijdens iftar bij de Healthy Sisters? We spraken ze onlangs over hun favoriete eten in de ramadan.
- Porties:
- 50 serving(s)
- Totale tijd:
- 1 uur
Ingrediënten
- 500 g
speltmeel
- 2 tbsp.
sesamzaadjes + extra ter garnering
- 2 tbsp.
anijszaadjes
- 2 tbsp.
venkelzaadjes
- 1 tbsp.
kaneelpoeder
- 1 tsp.
gedroogde gist
- 1 tsp.
wijnsteenbakpoeder
- 1 tsp.
zeezout
- 1 tsp.
saffraanpoeder
- 1
pot biologische honing
- 50 mL
oranjebloesemwater (mazhar) + extra ter garnering
- 50 mL
kokosolie + extra om in te frituren
- 50 mL
azijn
- 100 mL
lauwwarm water
Extra
Pastamachine
Bereiding
Voorbereiding
- Stap 1Rooster de sesamzaadjes, anijszaadjes en venkelzaadjes ongeveer 3 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Laat de zaadjes afkoelen en maal ze fijn met een (koffie)molentje.
- Stap 2Verwarm een beetje kokosolie om de chebakia’s in te frituren.
- Stap 3Verwarm de honing met een scheut oranjebloesemwater om de eenmaal gefrituurde chebakia’s straks kort in te laten weken.
Bereiding
- Stap 1Meng speltmeel, de gemalen zaadjes, het kaneelpoeder, de gedroogde gist en wijnsteenbakpoeder, het zout en de saffraanpoeder goed door elkaar. Voeg hier de vochtige ingrediënten (azijn, oranjebloesemwater, kokosolie en lauw water) aan toe en kneed tot het een soepel en droog deeg is.
- Stap 2Snij het deeg in dunne plakken en haal het vervolgens een aantal keer door de pastamachine. Begin op de grootste stand, maar zet de machine elke keer een stukje kleiner zodat het uiteindelijk een mooi dun deeg wordt. De plak moet ongeveer 2 millimeter zijn.
- Stap 3Met een gekarteld (pizza)mes snij je er vierkantjes van. Het vierkantje snij je vervolgens vijf of zes keer horizontaal in, afhankelijk van de breedte. Pak het deegplakje op en vouw de randjes om en om op. Dit vergt enige oefening, maar laat je niet ontmoedigen!
- Stap 4Frituur de gevouwen chebakia op 150 graden tot hij een beetje gekleurd is. Haal ’m gelijk uit de olie en dompel de chebakia in de warme honing. Haal de geweekte chebakia uit de oven en leg op een vergiet of zeef zodat de overtollige honing eraf kan lopen. Bestrooi meteen met sesamzaadjes of gemalen amandelen om het koekje af te maken.
Met dit ontbijtrecept waan je je even in Parijs
Je nieuwe favoriete voorgerecht voor het voorjaar
'Healthy' glutenvrije en lactosevrije oliebollen
Dit typisch Franse gebakje is het ideale dessert