The season made easy: zomerse artisjok met aioli en mediterrane salade
Met een handig trucje om de smaak van knoflook iets af te zwakken.
Door Sophie van der Meer
Doe je ogen dicht, beeld je een zonnetje in, dip een blaadje van de artisjok in de aioli en je waant je plots ergens in het Middellandse Zeegebied. Nog niet overtuigd? Haal de olijfjes bij een fijne traiteur en je bent wel om. Dit mediterrane gerecht is je lang gemiste zomervakantie op een bord.
De aioli maak je lekker makkelijk zelf. Door de knoflook kort in direct kokend water uit de Quooker te blancheren, zwakt de heftige smaak ervan iets af. En laat dat nou net lekker zijn bij aioli. Ook de sperziebonen blancheer je – deze behouden hierdoor hun heldergroene kleur. Zet een vooraf een bak ijswater klaar om het kookproces te stoppen.
Want wist je dat wanneer je een CUBE toevoegt aan je Quooker-systeem, je ook gekoeld en bruisend water uit je kraan kunt krijgen? Dit gekoelde water kun je ook gelijk gebruiken om de geblancheerde groenten snel af te laten koelen. En dan... ogen dicht!
- Porties:
- 4
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Bereidingstijd:
- 45 minuten
- Totale tijd:
- 1 uur
Ingrediënten
- 4
kleine artisjokken (of 2 grote)
- 1/2
citroen, het sap
- 1
laurierblad
Maldon zout
Voor de aioli
- 5
teentjes knoflook, gepeld
- 2 tsp.
citroensap
- 1
eidooier
- 1 tsp.
Dijon mosterd
- 1 tsp.
wittewijnazijn
- 250 mL
zonnebloemolie
Paprikapoeder
Voor de salade
- 150 g
sperziebonen
Zakje mesclunsla (of andere gemengde sla)
Gemengde olijven
Bereiding
- Stap 1Snij de onderkant van de artisjok en knip eventueel de harde blaadjes en puntjes eraf. Doe de artisjokken in een pan met goed gezouten kokend water uit de Quooker, samen met het citroensap en het laurierblaadje. Zorg dat ze half onder water staan en leg er een bord op om ze onder water te houden. Kook de artisjokken in 25 tot 45 minuten gaar, afhankelijk van de grootte. Om dit te checken, trek je een van de buitenste blaadjes eraf. Is deze zacht, dan is de artisjok gaar.
- Stap 2 Maak ondertussen de aioli. Blancheer de knoflook in een pan met water uit de Quooker in maximaal 2 minuten, laat afkoelen en hak fijn. Doe de knoflook, eidooier, Dijon mosterd en wittewijnazijn in een hoge beker en voeg zout en peper toe. Zet de staafmixer erop en voeg druppel voor druppel de zonnebloemolie toe. Als de saus dikker wordt, mag de straal olie ook dikker worden. Blijf doorgaan tot de olie is opgenomen en de mayonaise dik genoeg is en voeg citroensap toe voor een zuurtje. Verdeel over vier kleine schaaltjes en strooi wat paprikapoeder over de aioli.
- Stap 3Snij de harde delen van de sperziebonen en blancheer ze circa 3 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet af en doe ze in ijswater.
- Stap 4Verdeel de artisjokken over vier borden en zet er een bakje aioli naast. Leg de mesclunsla ernaast, daarna de sperziebonen en verdeel de olijven over de salade. Garneer met Maldon zout en eventueel nog wat citroensap.