The season made easy: wilde rijstbowl met kruidige ingemaakte pruimen
In de smaken van de herfst.
Door Sophie van der Meer
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Quooker.
De herfst vraagt om warme, kruidige gerechten. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Bij het ontbijt al, bijvoorbeeld. Trek de weckpotten uit de kast, ga op zoek naar de ideale mix van specerijen en sla een voorraad van je favoriete steenfruit in. Het inmaken van het fruit mag dan tijd in beslag nemen, het is voornamelijk een kwestie van wachten. Wachten dat wordt beloond met deze voedzame wilde rijstbowl, die je kunt eten als ontbijt, maar zelfs ook als dessert.
Bij wecken ga je steriel te werk, wat de Quooker-kraan een stuk makkelijker maakt. Niet alleen om de handen te wassen. Met het direct kokende water uit de kraan steriliseer je weckpotten namelijk heel simpel - dat bespaart je tijd, moeite en energie. Mocht je willen wecken in een normale glazen pot, zet deze dan na het afsluiten ondersteboven om vacuüm te laten trekken. De ingemaakte pruimen kun je tot drie weken in de koelkast bewaren. En die gaan heus op.
- Porties:
- 4
- Voorbereidingstijd:
- 25 minuten
- Bereidingstijd:
- 1 dag 45 minuten
- Totale tijd:
- 1 dag 1 uur 10 minuten
Ingrediënten
Voor de ingemaakte pruimen
- 1
kg paarse pruimen of ander steenfruit, ontpit en gehalveerd
- 1/2 L
water
- 250 g
rietsuiker
- 8 tsp.
chai kruidenmix (een mengsel van bijvoorbeeld steranijs, venkelzaad, kardemom of kaneel)
Ahornsiroop, naar smaak
Voor de rijstbowl
- 125 g
wilde rijst
- 800 mL
plantaardige melk
- 200 g
havermout
Snuf zout
- 1 tbsp.
geraspte sinaasappelschil (biologisch)
Fruit & pittenmix
Bereiding
Ingemaakte pruimen
- Stap 1Verwarm de oven voor op 195 graden Celcius. Breng het water met de rietsuiker in een steelpan aan de kook, voeg specerijen naar smaak toe en roer tot de suiker is opgelost. Leng eventueel aan met wat ahornsiroop.
- Stap 2Leg de gehalveerde pruimen op een bakplaat met bakpapier met de gesneden kant naar boven. Verdeel een laag specerijensiroop over de bovenkant van de pruimen en bewaar de rest van de siroop. Zet de pruimen maximaal 10 minuten in de oven. Ze hoeven enkel hitte gehad te hebben en mogen niet uit elkaar vallen. Laat de pruimen iets afkoelen.
- Stap 3Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden Celcius. Steriliseer de weckpotten met water uit de Quooker. Verdeel de pruimen over de weckpotten en vul aan met de siroop, tot twee vingers onder de rand. Zorg ervoor dat je niet knoeit over de randen van de potten en sluit de potten af met de inmaakring en klemmen of beugel. Zet de weckpotten 30 minuten in de oven, zet de oven vervolgens uit en laat de potten er nog een kwartier in staan. Laat de potten overnacht afkoelen voordat je de klemmen eraf haalt.
Rijstbowls
- Stap 1Kook de wilde rijst zoals aangegeven op de verpakking met water uit de Quooker.
- Stap 2Doe de havermout met de plantaardige melk in een steelpan, voeg een snufje zout toe en zoet met een beetje siroop van de pruimen. Breng al roerend zachtjes aan de kook. Voeg na circa 5 minuten wanneer het een havermoutpap begint te vormen de gekookte wilde rijst toe en schep door elkaar. Haal van het vuur.
- Stap 3Verdeel de havermout-rijstpap over vier kommen. Garneer met een paar halve pruimen, een beetje van de siroop, het sinaasappelrasp en de fruit & pittenmix.
Tip: clean as you go! Suikersiroop kan een plakkerige bende veroorzaken. Spoel je keukengerei dus gelijk af met kokend water uit de Quooker.