Gestoomde aubergine met perfecte rijst, knapperige Chinese groenten en chili-sesam Rayu
Een restaurantwaardig gerecht, zónder pannen te gebruiken.
Nu verre reizen er even niet in zitten, halen we verre oorden gewoon naar hier. Stoom jezelf klaar voor een culinair tripje naar Azië in eigen keuken; deze aubergine met rijst, Oosterse groenten en chili-sesam Rayu zetten China regelrecht op jouw menukaart thuis.
De AEG SteamPro tovert het simpele recept om tot restaurantwaardig gerecht. Perfecte rijst maak je namelijk door 'm te stomen, wat de oven je met één druk op de knop makkelijk maakt. Dat doe je tevens met de groenten, die op deze manier fris, helder en knapperig blijven. En voedzaam; met stomen behoud je de rijke smaken en voedingstoffen. De aubergine laat je nog even doorgaren onder grill - die een draai aan de shuttleknop verderop zit. Start your engines!
Check de website van AEG voor alle info over de AEG SteamPro.
- Porties:
- 4 serving(s)
- Voorbereidingstijd:
- 5 minuten
- Bereidingstijd:
- 40 minuten
- Totale tijd:
- 45 minuten
Ingrediënten
- 2
aubergines, in vieren in de lengte gesneden
- 2 tbsp.
sesamolie
- 3 tbsp.
sojasaus
- 2 tbsp.
zwarte azijn (bijvoorbeeld Chinkiang)
- 1
teen knoflook, gepeld en fijngeraspt
- 5
cm gemberwortel, geschild en jullienne gesneden
- 2
bosuitjes, gehalveerd en julienne gesneden
- 1
rode peper, julienne gesneden
- 250 g
rijst, gewassen
- 400 g
Chinese groente (bijvoorbeeld pak choi, broccoli, Chinese kool of een mix van)
- 1 tbsp.
honing (of ahornsiroop als vegan optie)
- 2 tbsp.
crispy chili-olie (bijvoorbeeld Laoganma) of 1 tl chilivlokken
- 1/2
limoen, het sap
- 2 tbsp.
geroosterde sesamzaadjes
- 2 tbsp.
ongezouten pinda's, fijngehakt
- 1/2
limoen, in partjes, ter garnering
- 15 g
koriander, fijngesneden, ter garnering (optioneel)
Bereiding
- Stap 1Combineer de sesamolie, soja, azijn en knoflook in een kleine kom en roer goed. Bestrijk het vruchtvlees van de aubergines met het sesam-sojamengsel en leg ze op een stoomovenschaal. Bewaar de restjes voor de dressing. Bestrooi de aubergine met de helft van de gember, bosui en peper sliertjes.
- Stap 2Doe de rijst in een schaaltje met 375 ml heet water. Stoom de rijst onafgedekt ongeveer 24 minuten in de stoomoven op 100% stoom. Gebruik je harde groenten zoals broccoli, dan stoom je deze gelijk mee met de rijst. Voeg na 9 minuten de aubergine toe. Chinese kool of pak choi voeg je voor de laatste 10 minuten toe.
- Stap 3Maak ondertussen de Rayu-dressing van de restjes van het sojamengsel en voeg de honing, crispy chili-olie, limoensap, sesamzaadjes en pinda’s toe. Proef en breng op smaak met wat extra limoensap of honing als het nodig is.
- Stap 4Haal zodra de rijst en groenten klaar zijn alles uit de oven, behalve de aubergine. Start het grillprogramma op 230 graden en grill de aubergine nog 10 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de groenten en de rijst weer toe.
- Stap 5Serveer de rijst op een bord met de knapperige groente ernaast. Leg de aubergine boven op de rijst en garneer met de rest van de gember, bosui en peper sliertjes. Besprenkel royaal met de Rayu-dressing en maak af met verse koriander (optioneel). Heerlijk met partjes limoen erbij.
Receptuur: Ajda Mehmet
Met dit ontbijtrecept waan je je even in Parijs
Je nieuwe favoriete voorgerecht voor het voorjaar
'Healthy' glutenvrije en lactosevrije oliebollen
Dit typisch Franse gebakje is het ideale dessert