Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L'OR Espresso.

Stel, je hebt vrienden over de vloer voor een gezellige avond borrelen en uitgebreid dineren. Je hebt de drankjes, het voorgerecht en het hoofdgerecht al in the pocket, maar de finale, het klapstuk, de climax, ook wel het dessert, mist nog. Geen zorgen, wij helpen je.

ELLE's favoriete desserts

Je vindt heerlijke dessertrecepten uit onze eigen Hollandse keuken, maar de wereld biedt zoveel meer dan Haagse bluf en Hangop. En dus nemen we je mee op wereldreis in zes hemelse nagerechten. Omdat je niet wilt dat je gasten indutten door een after dinner dip zochten we een aantal gerechten die je kunt combineren met de koffies van L'OR Espresso.

Crème Brûlée uit Frankrijk

schälchen mit crème brûlée, löffel, himbeeren, blaubeeren, ansicht von oben, textfreiraum
Westend61//Getty Images

We beginnen dichtbij huis, namelijk in Frankrijk. De Crème Brûlée – vertaling: gebrande room – is een klassiek custardachtig dessert met weinig ingrediënten: eieren, suiker, slagroom en een vanillestokje. De smaak van vanille is bijna universeel te noemen en daarom altijd wel een veilige keuze voor een grote groep gasten. Met een iets gedurfdere groep eters kun je wat meer experimenteren met de benodigdheden. Ooit nagedacht over koffie en kardemom in je Crème Brûlée? Zo ja, probeer dan vooral eens de L'OR Espresso FORZA koffie die je met z'n krachtige smaak het zoete van de custard mooi complimenteert.

Tiramisu uit Italië

l'or tiramisu joris bijdendijk
Food & More Photography

Over koffie gesproken (zag je 'm al aankomen?), wat dacht je van een old fashioned tiramisu! Klassieker ga je het niet krijgen, maar dat betekent ook dat je een dessert in handen hebt dat altijd in de smaak valt. Joris Bijdendijk, chef-kok van het RIJKS in Amsterdam, vernieuwde het recept samen met L'OR Espresso, zodat jij een heerlijk nagerecht op tafel zet. Gebruik vooral de L'OR Espresso RISTRETTO, die met het frisse karakter een intense kruidige aroma een mooie tegenhanger is van de zoete lange vingers en romige mascarpone. Benieuwd hoe je het gerecht bereidt? Bekijk dan de receptvideo onderaan het artikel. Op de website van L'OR Espresso vind je nog vele andere heerlijke desserts.

Picarones uit Peru

peruvian picarones
Jean Pierre Pinochet//Getty Images

Op basis van de ingrediënten pompoen en zoete aardappel zou je niet zo snel zeggen dat Picarones een dessert zijn. Maar door ze in een flinke pan olie te bakken en serveren met Chancaca-siroop (dat we in Nederland maken met een mix van bruine suiker en honing) maak je toch echt een hemels nagerecht klaar. Het dessert is een soort oliebol/donut-combinatie dat het Peruviaanse antwoord is op de Buñuelos die door Spaanse kolonisten werd meegebracht naar Lima. Een heerlijk dessert met een stukje geschiedenis dus. De Picarones drink je met een kopje L'OR Espresso ONYX-koffie, die door z'n pittige karakter met zowel Arabica- als Robustabonen perfect matcht met de Peruviaanse hapje.

Mochi uit Japan

mochi cakes
Karin Dreyer//Getty Images

Mochi is een Japans rijstcakeje. Daarbij denk je misschien snel aan iets hartigs, maar Mochi is wel degelijk een zoete lekkernij. Het wordt traditioneel geserveerd wanneer wij in Nederland oliebollen maken; tijdens Nieuwjaar. Om de balletjes te maken vijzel je sticky rice fijn en stoom je deze, vervolgens creëer je de vulling met allerlei soorten ingrediënten. Je kunt met kleefrijstmeel zelf Mochi-balletjes maken, maar je kunt ze ook kant-en-klaar kopen. Het enige dat je hoeft te doen is zelf vullen en dat kan met allerlei ingrediënten: van kokos en matcha tot blauwe bessen en chocolade. Mochi komt ook in een ijsvariant, die zich perfect leent voor een Mochi-Affogato. Ga voor mochi-ijs met een fruitige vulling en schenk hier de L'OR Espresso ELEGANTE over uit. Deze koffie heeft tonen van citrus en zwarte bes en combineert daarom mooi met het fruit in de mochi.

Pavlovataart uit Australië

pavlova desert on white background
Claudia Totir//Getty Images

Pavlova klinkt misschien als een Europees gerecht, maar het komt toch echt van Down Under. Toen de Russische ballerina Anna Pavlova haar internationale tour door Australië en Nieuw-Zeeland deed in de jaren '20, waren de Oceaniërs zo van haar onder de indruk dat ze een gerecht naar haar vernoemden. Het gerecht is makkelijk te bereiden, maar vergt wel geduld. Je klopt eiwit stijf en voegt suiker, azijn, maizena en vanille toe dat je vervolgens langzaam laat bakken zoals meringue. Je bedekt het geheel met – bij voorkeur verse – slagroom en tropische vruchten zoals passievrucht, kiwi of ananas, maar gaat ook heel goed met aardbeien, frambozen en aalbessen. Wie een alternatieve pavlova wil maken, gaat voor een koffie-variant met de L'OR Espresso SUPREMO als koffiekeuze. Deze koffie heeft een intensiteit waarbij je de koffie met kruidige tonen goed proeft in de pavlova, maar de smaak niet overheersend is.

Künefe uit Turkije

appetizing turkish sweetness kanafeh made with shredded filo pastry with honey, pistachios and white ice cream
Ihor Smishko//Getty Images

Niet het meest bekende nagerecht uit het Midden-Oosten, maar wel een van de meest verrassende. Ook wel bekend als Engelenhaar is Künefe een soort boterige plaattaart van Kadayif – een sliertige deegsoort (vandaar de naam) – met kaas en zoete siroop. Een gekke combinatie at first, maar deze smaakexplosie is eentje die jij en je gasten niet snel zullen vergeten. Doe een rondje in de Turkse winkel en vraag om tips voor de lekkerste ingrediënten. Künefe wordt in in Turkije en andere Arabische landen zoals Iran en Azerbeidjan veelal geserveerd met koffie. Schenk dan vooral een L'OR LUNGO PROFONDO als bijpassende koffie, de tonen van noten en chocolade complimenteert dit Turkse dessert perfect.

preview for ELLE x L'OR (partnership) - Tiramisu recept